Nie ma to jak rybka nad morzem…tylko gdzie znaleźć sprawdzoną smażalnię, a gdzie kupić dobrą wędzoną rybę. Już podpowiadamy!
W samym Władysławowie jest sporo sezonowych smażalni rybnych – oczywiście tyle ile ludzi, tyle gustów i smaków. My (sprawdzone na własnym żołądku) możemy z czystym sumieniem polecić smażalnie U Golli na ul. Gdańskiej 20 (dawniej przy ul. Hryniewieckiego). To wyjątkowe miejsce prowadzą ludzie, którzy o rybach wiedzą sporo -sami bowiem mają kuter, a na Waszym talerzu nierzadko ląduje ryba z własnego połowu. Ceny przystępne, a obsługa i sam lokal na najwyższym poziomie. Mało jest smażalni z tak ciekawym wystrojem i obsługą w marinistycznych strojach.
Całorocznym lokalem serwującym w zasadzie każdą kuchnię (co może trochę odstraszać) jest Checz Tawerna obok ronda we Władysławowie. Smażona ryba w tym miejscu też nie powinna was zawieźć. Oczywiście w samym centrum Władka też jest sporo fajnych miejscówek np. bar morski, popularne smażalnie i wędzarnie znajdziecie też przy drodze prowadzącej do portu. W samym porcie znajdziecie smażalnię na kutrze rybackim.
Ryby Wędzone – gdzie i w jakich cenach?
Jeżeli szukacie sprawdzonych ryb wędzonych – tutaj mamy dwa rozwiązania: albo wędzarnie przy drodze do portu (polecane przez wielu turystów) albo sprawdzone miejsce jakim jest sklep firmowy dużej wędzarni Rafa. Na wjeździe do Władysławowa znajdziecie duże reklamy. Dokładny adres to ul. Skandynawska 14. Warto tam spróbować takich rarytasów jak szaszłyki z łososia – to jeden z naszych ulubionych specjałów tej wędzarni. Ceny na pewno atrakcyjniejsze niż w „budkach” przy głównych deptakach, jednak przede wszystkim macie gwarancję świeżości. Ceny rozpoczynają się od kilkunastu złotych i sięgają do kilkudziesięciu w przypadku takich ryb jak jesiotr, tuńczyk czy węgorz. Ryb świeżych szukajcie w sklepie Szkunera w porcie.